Voeding

Een deel van de projecten die wij organiseren liggen op het gebied van voeding. Wij proberen de kinderen zoveel mogelijk structureel gezonde maaltijden te bieden. Met rammelende maagjes kan er immers niet geleerd worden!

MAKANdag MAKANdag MAKANdag

Per februari 2014 zijn we in de school Pondok Anak Pertiwi begonnen met een langlopend project op het gebied van gezonde voeding. De 110 kinderen krijgen op dit moment driemaal per week een gezonde maaltijd.

Sinds 2010 loopt in het schooltje Rumah Belajar Azalea een voedselproject. Driemaal per week krijgen de 50 kinderen van ons een gezonde maaltijd. In het verleden verzorgde de school deze maaltijden zelf, maar door onze bijdrage is de maaltijd gevarieerder. Ook is er nu genoeg eten, waardoor de kinderen nogmaals kunnen opscheppen wanneer zij nog honger hebben. De maaltijd wordt aangevuld met vitaminen, veel kinderen in Indonesië hebben als gevolg van eenzijdige voeding bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B.

In verband met de Ramadan mochten wij in de zomer van 2013 alle gezinnen van de school Rumah Belajar Azalea (tweemaal) en Pondok Anak Pertiwi 5 kg rijst geven voor de maaltijden bij het verbreken van het vasten en het Suikerfeest.

rijst 3 rijst 1 rijst 2

lebaran1 lebaran2 lebaran3

In 2010 liep het project ‘Makanan sehat’ (= project gezonde voeding) in het tehuis Istiqomah. Samen met het tehuis hebben wij het huidige voedselaanbod bekeken. In samenwerking met een diëtiste in NL hebben we een gezonder voedingsschema samengesteld. Het tehuis koopt zelf de basisartikelen, Stichting RumahBambu vult het verder aan met bijvoorbeeld fruit en melk. Iedere maand maken wij hiervoor een bedrag over aan het tehuis. Een diëtiste uit Jakarta zal regelmatig het tehuis bezoeken om te kijken wat de kinderen eten en voedingsadviezen te geven aan zowel de begeleiders als de kinderen.


In 2008 heeft Nutricia Jakarta 120 stuks voeding gedoneerd aan de tehuizen Yayasan Istiqomah, Rumah Qu’ran en Rumah Atap Alis.

Het tehuis Istiqomah organiseerde op Valentijnsdag 2010 zelf het ‘evenement’ Cinta Kasih. Ze hebben een groot aantal kinderen uit arme gezinnen uitgenodigd en deelden voedingsmiddelen uit zoals rijst. Wij hebben een kleine bijdrage hieraan geleverd in de vorm van een grote zak rijst. Wij willen op het gebied van voeding graag duurzamere projecten ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het langlopende project ‘makanan sehat’ (zie hierboven) dat in mei 2010 van start is gegaan.