Gezondheidszorg

Een deel van onze projecten liggen op het gebied van gezondheidszorg. Op ad hoc basis wanneer een kind medische zorg nodig heeft of structureel in de vorm van lessen persoonlijke hygiëne en mondverzorging.

Eind 2014 kregen 2 kinderen van de school Rumah Belajar Azalea een gehoorapparaat omdat zij zeer slecht konden horen (bijna op het niveau van doofheid). Dit had ook invloed op hun spraak, waarvoor zij nu behandeld worden.

gehoorapparaat 1 gehoorapparaat 2 kinderen gehoorapparaten

Sinds 2012 komt een team van tandartsen langs om de gebitten van de 50 kinderen van Rumah Belajar Azalea te controleren. De kinderen krijgen daarnaast poetsinstructie en een pakketje met verzorgingsproducten uitgereikt.

Medio 2014 kreeg Zaky, 5 jaar en leerling van RBA, last van plekken op zijn hoofdhuid. Hij kon er slecht van slapen, waardoor hij overdag te moe was om naar school te komen. Wij zorgden dat hij behandeld werd door een dermatoloog voor deze bacteriële infectie. Het heeft bijna 2 maanden geduurd voordat de wonden dicht waren en er weer haar op ging groeien.

Zaky, 5 jr zaky zaky beter

In 2013 kregen wij het verzoek om een leerling van RBA te testen op HIV, omdat haar moeder daar kort daarvoor aan overleden was. Dit hebben wij uiteraard gedaan en gelukkig was het meisje niet besmet!

In 2013 kregen de kinderen van Pondok Anak Pertiwi poetsinstructie en lessen over persoonlijke hygiëne. Ze kregen een tas met verzorgingsproducten uitgereikt en poetsen dagelijks hun tanden op school.

In 2013 kregen wij de vraag of wij Cintya en haar familie (leerling Rumah Belajar Azalea) van hun huidprobleem scabies konden afhelpen. Uiteraard hebben wij de behandeling hiervan betaald. Hieronder de foto´s van voor en na de behandeling.

Kondisi chentya  IMG00479-20130123-0853 chintya na2 Chintya na1

Op 20 november 2010 vond er een project plaats rondom persoonlijke hygiëne in de school Rumah Belajar Azalea. Er kwamen 2 tandartsen op school die de kinderen lieten zien hoe ze goed hun tanden kunnen poetsen. Daarnaast werd het gebit van alle kinderen gecontroleerd, wat er bij sommige kinderen helaas toe leidde dat er een tand getrokken moest worden. Na afloop kregen alle kinderen een tas met daarin onder andere een tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo.

De projecten die wij organiseren op het gebied van voeding dragen bij aan de gezondheid van de kinderen.

In 2009 ging de bril van Johan, één van de kinderen uit het tehuis Istiqomah, kapot. Johan heeft een gemiddelde sterkte van -18, hij heeft zijn bril dus hard nodig. Op het moment dat wij dit hoorden hebben wij onmiddellijk ervoor gezorgd dat hij een nieuwe bril zou krijgen. Daarnaast heeft Pearle Floriande, uit Hoofddorp, Johan een reservebril gegeven. Zo hoeft Johan in de toekomst nooit meer zonder bril te zitten!

Begin 2009 hebben de begeleiders van het tehuis Istiqomah, Rumah Qur´an en een aantal locale leerkrachten een workshop EHBO gevolgd. Deze werd gegeven door dokter Rudi, met wie wij via Stichting Flowgi in contact waren gekomen. Na afloop van de workshop kregen de tehuizen een goed gevulde EHBO doos.

In 2008 zijn 2 kinderen van het tehuis Istiqomah lichamelijk onderzocht. Dit werd gesponsord door Nutricia Jakarta.